Loading

SMAKI POSEJDONA – GRECKIE DANIA Z MÓRZ

SMAKI POSEJDONA – GRECKIE DANIA Z MÓRZ

Z czym kojarzy Ci się kuchnia Grecka? Oczywistą odpowiedzią jest, iż są to smaki, które znaleźć  możemy w głębiach mórz. Od najdawniejszych czasów kuchnia Grecka oparta była na zasobach Morza, które głęboko zakorzeniły się w jej kulturze.

Grecy przyrządzają owoce morza na wiele różnych sposobów. Głównie możemy spotkać grillowane, panierowane i zapiekane, ale również często jedzą je z makaronami.

Najczęściej wykorzystywanymi owocami morza są:

  • ośmiornice
  • kalmary
  • krewetki
  • małże
  • homary

Jeśli chcecie samodzielnie przygotować I skosztować jednej z greckich potraw z owoców morza zapraszamy do dalszego czytania i wspólnej kulinarnej zabawy.

Przepis na krewetki saganaki (bezalkoholowe)

Składniki:

+ świeże krewetki

+ 4 pomidory

+ 1 łyżka przecieru pomidorowego

+ 0,5 szklanki oliwy z oliwek extra virgin

+ 1 duża cebula

+ 2 ząbki czosnku

+ sól, pieprz

+ 200 – 250g sera feta

+ ostra papryczka

+ 200 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Posiekajcie drobno czosnek, cebulę, ostrą papryczkę i usmażcie na patelni przez 1 minutę.
  2. Dodajcie świeże krewetki do momentu zarumienienia z obu stron i doprawcie solą oraz pieprzem.
  3. Pokrójcie pomidory w kostkę (wielkość kostek dostosujcie do własnego gustu), a następnie wrzućcie je na patelnię.
  4. Wlejcie wodę i przecier na patelnię i wszystko dokładnie wymieszajcie.
  5. Po chwili gotowania i mieszania dodajcie pokruszony ser feta.
  6. Duście wszystko pod przykrywką przez 5 minut na średnim ogniu.

BRAWO! UDAŁO WAM SIĘ! SMACZNEGO!