SMAKI POSEJDONA – GRECKIE DANIA Z MÓRZ
Z czym kojarzy Ci się kuchnia Grecka? Oczywistą odpowiedzią jest, iż są to smaki, które znaleźć możemy w głębiach mórz. Od najdawniejszych czasów kuchnia Grecka oparta była na zasobach Morza, które głęboko zakorzeniły się w jej kulturze.
Grecy przyrządzają owoce morza na wiele różnych sposobów. Głównie możemy spotkać grillowane, panierowane i zapiekane, ale również często jedzą je z makaronami.
Najczęściej wykorzystywanymi owocami morza są:
- ośmiornice
- kalmary
- krewetki
- małże
- homary
Jeśli chcecie samodzielnie przygotować I skosztować jednej z greckich potraw z owoców morza zapraszamy do dalszego czytania i wspólnej kulinarnej zabawy.
Przepis na krewetki saganaki (bezalkoholowe)
Składniki:
+ świeże krewetki
+ 4 pomidory
+ 1 łyżka przecieru pomidorowego
+ 0,5 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
+ 1 duża cebula
+ 2 ząbki czosnku
+ sól, pieprz
+ 200 – 250g sera feta
+ ostra papryczka
+ 200 ml wody
Sposób przygotowania:
- Posiekajcie drobno czosnek, cebulę, ostrą papryczkę i usmażcie na patelni przez 1 minutę.
- Dodajcie świeże krewetki do momentu zarumienienia z obu stron i doprawcie solą oraz pieprzem.
- Pokrójcie pomidory w kostkę (wielkość kostek dostosujcie do własnego gustu), a następnie wrzućcie je na patelnię.
- Wlejcie wodę i przecier na patelnię i wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Po chwili gotowania i mieszania dodajcie pokruszony ser feta.
- Duście wszystko pod przykrywką przez 5 minut na średnim ogniu.
BRAWO! UDAŁO WAM SIĘ! SMACZNEGO!