Loading

WIZYTA W OLIWIARNI

WIZYTA W OLIWIARNI

Gdzie powstaje oliwa?

Będąc w Grecji odwiedziliśmy fabrykę oliwy Asterios’a Grimouras’a, która jest położona u stóp Olimpu, niedaleko starożytnej Liwitry, gdzie znajdował się pałac Orfeusza. Wytwórnie założył jego ojciec w 1969 roku używając starej metody wykorzystującej kamienie młyńskie.

Klimat tego regionu i bliskość morza oraz gór stworzyły idealne warunki do hodowania drzew oliwnych i tworzenie oliwek o idealnej jakości do wytwarzania pysznej oliwy z oliwek. Aktualnie fabryka wyposażona jest w nowoczesne technologie, które ułatwiają produkcję i przyspieszają jej proces. Produkcja trwa głównie w listopadzie i grudniu, a cała procedura zajmuje  od 2 do 3 godzin.

 

Oliwki Skotinas Pieria

Oliwki są przywożone przez producentów. W Grecji drzewa oliwne mają bardzo duże znaczenie i często uznawane są za majątek rodzinny przekazywany z pokolenia na pokolenie. Aby wyprodukować dobre oliwki potrzeba drzewa mającego nawet do 30 lat. Jest wiele rodzajów oliwek. W fabryce używa się tutejszych oliwek skotinas pieria, których nazwa pochodzi od regionu. Odmiana ta jest bardzo dobra do produkcji oliwy, gdyż dobrze znosi surowe warunki. Słynie także z tego, że jest to jedyny gatunek oliwek, który można zjeść od razu po zerwaniu z drzewa. Owoce skotinas skierowane są tylko do produkcji oliwy. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat oliwek zapraszamy na nasz artykuł „Oliwki- magia greckich smaków”, gdzie możecie przeczytać więcej ciekawych faktów o tych owocach.

Nasza opinia

Niestety nie udało nam się zobaczyć procedury tworzenia oliwy z oliwek, lecz mieliśmy okazję prześledzić to na filmiku pokazanym w wytwórni i ujrzeć maszyny, które są tam używane. Jednak mieliśmy możliwość degustacji wytwarzanej tam oliwy z oliwek podawanej z chlebem posypanym oregano i solą. Cała fabryka zrobiła na nas dobre wrażenie, a wytwarzany tam produkt był wysokiej jakości.

POLECAMY! ODWIEDZCIE KONIECZNIE TO MIEJSCE!