WINNY OWOC
Winny owoc
Produkcja wina
Początkowo, pierwsze zbiory winogron zaczynają się od listopada i trafiają do winiarni. Zebrane winogrono zostaje wrzucone do pojemnika, gdzie oddzielne jest od szypułek. Dzięki temu w sposób celowy uszkadzany jest owoc, który pod wpływem prasy, wyciska z niego sok. Następnie w wielkich, stalowych pojemnikach usuwane są pestki, a sok pozostaje oddzielony. W zależności od typu wina dodaje się różne dodatki, np. w przypadku białego wina są to drożdże. Podczas tego procesu wino zaczyna ulegać fermentacji alkoholowej. Warto wspomnieć, że różne rodzaje wina wymagają innych temperatur – białe wino od 20 do 25 stopni, natomiast wino czerwone od 30 do 35 stopni. Po upływie miesiąca rozpoczyna się właściwa produkcja wina. Przed rozlaniem do butelek, uzyskane wino musi zostać przefiltrowane. Następnie jest ono nalewane do ręcznie czyszczonych butelek. Po napełnieniu butelki, zostaje ona zakorkowana specjalną prasą. Na koniec, nakłada się plastikową folię ochronną, która pod wpływem wysokiej temperatury w zgrzewarce do kapturków termicznych zostaje dopasowana do butelki. Tak kończy się proces produkcji wina.
Nasza opinia
Wino jest serwowane głównie z talerzem przysmaków takich jak ser feta, czy winogrona. Cały pobyt w winiarni wywarł na nas ogromne wrażenie i bagaż wspaniałych doświadczeń. Winiarnia ta jest jedną z najbardziej znanych firm produkcyjnych, gdyż całą swoją pracę wykonują ręcznie i dbają o swoich klientów.