Loading

GOJNIK – PERŁA GRECJI

Z tego wpisu dowiesz się:

  • czym jest gojnik
  • jakie ma właściwości
  • jak poprawnie go zaparzyć
  • gdzie i w jakiej cenie można go zdobyć

GOJNIK

Nazywany górską herbatą, to śródziemnomorska roślina, występująca w Grecji w 12 odmianach. Każda z nich różni się od siebie nie tylko wyglądem, smakiem i aromatem, ale również właściwościami. Rośnie na wysokościach od 800 do 2100 m n.p.m.

WŁAŚCIWOŚCI

Badania naukowe potwierdziły lecznicze właściwości herbaty.

  • ogranicza ryzyko wystąpienia choroby starczej i choroby Alzheimera
  • niweluje problem zaburzeń pamięci i orientacji
  • działa uspokajająco i jest stosowany w terapiach leczenia nerwicy i depresji
  • działanie przeciwzapalne i antybakteryjne
  • działa wzmacniająco na układ odpornościowy
  • łagodzi ból gardła i zmniejsza objawy chorób układu oddechowego
  • wspomaga układ krążenia i pomaga w oczyszczaniu organizmu
  • przeciwdziała osteoporozie, reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu
  • jest wskazany w diecie osób z anemią

NAPAR Z GOJNIKA

Kluczowym elementem parzenia jest świeżo zmielona łodyga zioła. Przechowujemy je w całości, mieląc tuż przed zaparzeniem.

PRZEPIS

  1. Zmielić łodygi herbaty
  2. Łyżkę zmielonego wcześniej gojnika zalać wodą o temperaturze 95-100 stopni
  3. Parzyć pod przykryciem przez 5-10 minut
  4. Przecedzić przez sitko
  5. Wypić gorący lub chłodny – w zależności od upodobań

PRZECIWSKAZANIA

Należy pamiętać, aby nie pić więcej niż 2-3 filiżanki herbaty dziennie. Kobiety w ciąży i dzieci powinny zachować szczególną ostrożność.

WSKAZÓWKA

Aby dodatkowo wzmocnić lecznicze działanie, dobrym pomysłem będzie dodanie imbiru, miodu, cytryny lub mleka.

GDZIE KUPIĆ?

Produkt można znaleźć w aptekach oraz dobrych sklepach zielarskich lub z ekologiczną żywnością. 20g suszonego ziela gojnika można kupić już w cenie kilkunastu złotych.