GOJNIK – PERŁA GRECJI
Z tego wpisu dowiesz się:
- czym jest gojnik
- jakie ma właściwości
- jak poprawnie go zaparzyć
- gdzie i w jakiej cenie można go zdobyć
GOJNIK
Nazywany górską herbatą, to śródziemnomorska roślina, występująca w Grecji w 12 odmianach. Każda z nich różni się od siebie nie tylko wyglądem, smakiem i aromatem, ale również właściwościami. Rośnie na wysokościach od 800 do 2100 m n.p.m.
WŁAŚCIWOŚCI
Badania naukowe potwierdziły lecznicze właściwości herbaty.
- ogranicza ryzyko wystąpienia choroby starczej i choroby Alzheimera
- niweluje problem zaburzeń pamięci i orientacji
- działa uspokajająco i jest stosowany w terapiach leczenia nerwicy i depresji
- działanie przeciwzapalne i antybakteryjne
- działa wzmacniająco na układ odpornościowy
- łagodzi ból gardła i zmniejsza objawy chorób układu oddechowego
- wspomaga układ krążenia i pomaga w oczyszczaniu organizmu
- przeciwdziała osteoporozie, reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu
- jest wskazany w diecie osób z anemią
NAPAR Z GOJNIKA
Kluczowym elementem parzenia jest świeżo zmielona łodyga zioła. Przechowujemy je w całości, mieląc tuż przed zaparzeniem.
PRZEPIS
- Zmielić łodygi herbaty
- Łyżkę zmielonego wcześniej gojnika zalać wodą o temperaturze 95-100 stopni
- Parzyć pod przykryciem przez 5-10 minut
- Przecedzić przez sitko
- Wypić gorący lub chłodny – w zależności od upodobań
PRZECIWSKAZANIA
Należy pamiętać, aby nie pić więcej niż 2-3 filiżanki herbaty dziennie. Kobiety w ciąży i dzieci powinny zachować szczególną ostrożność.
WSKAZÓWKA
Aby dodatkowo wzmocnić lecznicze działanie, dobrym pomysłem będzie dodanie imbiru, miodu, cytryny lub mleka.
GDZIE KUPIĆ?
Produkt można znaleźć w aptekach oraz dobrych sklepach zielarskich lub z ekologiczną żywnością. 20g suszonego ziela gojnika można kupić już w cenie kilkunastu złotych.