Loading

WARZYWA W GRECJI

Warzywa są nieodzowną częścią greckiej kuchni, ponadto dodają smaku każdej potrawie i pozytywnie wpływają na nasz organizm.

Jeśli masz okazję odwiedzić Grecję, musisz koniecznie spróbować tutejszych warzyw. Warzywa, które znajdziemy w tym cudownym kraju smakują inaczej niż te, które są sprowadzane do polskich marketów. 

W tym artykule:

  • poznacie najczęściej spożywane warzywa w Grecji
  • przedstawimy wam także kilka ciekawostek
  • opowiemy o swoich wrażeniach

6 najpopularniejszych warzyw jedzonych przez Greków:

  1. Patata Kato Nevrokopiou –są bogate w węglowodany, skrobię i białka. Ziemniaki są uprawiane latem, a zbierane we 
    wrześniu, gdy temperatura spada i pojawiają się opady.
  2. Tomataki Santorinis – to małe pomidory pochodzące z lokalnej odmiany, produkowane na wyspach Santorini. Tomataki Santorini ma głęboki kolor i wilgotny miąższ o dużej zawartości nasion.
  3. Florina Peppers – papryka grecka uprawiana jest w Macedonii Zachodniej i okolicach Floriny. Pieprz Florina ma jasny kolor i słodki smak. Te papryki można stosować w sałatkach, sosach, daniach z makaronu lub daniach mięsnych.
  4. Oliwki – Grecja to kolebka różnych rodzajów oliwek, na szczególną uwagę zasługują: oliwki Athinolia, oliwki Kalamon, oliwki Koroneiki i oliwki Valanolia. 
    (na osobny post o oliwkach zapraszamy tutaj 🙂 )
  5. Cukinia – Jest bardzo często spożywana, Grecy dodają ją najczęściej do sałatek, surówek, dań mięsnych. Dodają smaku, wyrazistości a jej delikatny, łagodny smak sprawia, że dużo osób ją lubi, w szczególności dzieci.
  6. Bakłażan – Najczęściej bakłażana spożywa się pod postacią pasty lub w wersji grillowanej z pomidorem i fetą.

 5 ciekawostek kulinarnych

  1. Grecy uważają, że im dłużej trzeba poczekać na obiad, tym większa z niego radość.
  2. Uwielbiają spędzać czas w tawernach, ponadto uważa się, że im mniej znana tawerna, tym lepsze dania tam podają.
  3. Między 13 a 17 Grecy mają „sjestę”, podczas której mogą nabrać energii, która pozwala im na dłuższe przesiadywanie w tawernach.
  4. Dla Greków jedzenie jest nie tylko przyjemnością, ale też sposobem spędzania wolnego czasu. 
  5. W ciągu dnia posiłek Greków jest skromny, ogranicza się do czarnej kawy, pogryzanych orzeszków, sucharów i pestek dyni, kwintesencją dnia jest wieczorna uczta, która odbywa się zwykle w tawernach. 

Nasze wrażenia:) 

Warzywa w Grecji bardzo przypadły nam do gustu,
były nieodzowną częścią każdego, naszego posiłku. Urozmaicały dania, nadając im ciekawy smak, który był dla nas świeżością i nowością. Będąc na greckim targu, zauważyliśmy jak dużą rolę odgrywają one w życiu Greków, każdy znalazł coś dla siebie i nikt nie wyszedł z pustą torebką.
Duża różnorodność warzyw to atut dla osób nie spożywających mięsa, z roku na rok w
Grecji rośnie wskaźnik wegetarian.