Z tego wpisu dowiesz się:
- jakie są różnice między polską a grecką kolacją
- co Grecy najczęściej jedzą na kolację
- jak zrobić popularne greckie danie w domu
- co Polacy najczęściej jedzą na kolację
GRECKA A POLSKA KUCHNIA
Kolacja grecka zdecydowanie różni się od polskiej. Dominuje w niej obfitość i sytość podawanych dań. Charakterystyczna jest w niej obecność tłuszczów. Prawdę mówiąc kolacja nie różni się niczym od głównych potraw obiadowych. W Polsce natomiast kolacje są dość lekkim posiłkiem. Unika się smażonych i ciężkostrawnych dań.
TYPOWE POTRAWY NA KOLACJE KUCHNI GRECKIEJ
1. Saganaki – składa się głównie z owoców morza, np. muli, krewetek, zapiekane z sosem z pomidorów. Jej nieodłącznym składnikiem jest ser feta.
2. Ośmiornica – najczęściej można spotkać ją grillowaną, gotowaną lub podawaną w oliwie.
3. Gyros w picie
JAK ODTWORZYĆ GRECKIE SAGANAKI WE WŁASNEJ KUCHNI?
Składniki:
- 1 kg muli
- pęczek natki pietruszki
- szklanka białego wina
- dwie łyżki oliwy
- łyżka masła
- 4 ząbki czosnku
- 200g fety lub sera bałkańskiego
- puszka pomidorów bez skórki
- mała śmietana 30% +
- 1 mała cebula
- pół łyżeczki suszonego oregano
- szczypta cynamonu
- sól
- świeżo mielony pieprz
Mule czyścimy, te, które są popękane wyrzucamy od razu, płuczemy pod zimną wodą, odstawiamy. Pomidory blendujemy z solą, oregano i cynamonem. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Szklimy połowę cebuli uprzednio posiekanej oraz dwa posiekane ząbki czosnku, dodajemy pomidory i dusimy na wolnym ogniu ok 15 min. W dużym garnku rozgrzewamy pozostałą oliwę, szklimy pozostałą cebulę i czosnek, dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy wino i czekamy aż zawrze, wtedy dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Wrzucamy mule i posiekaną natkę, mieszamy i przykrywamy garnek. W tym momencie do sosu pomidorowego dodajemy pokruszoną fetę. Po 5 minutach mule są gotowe. Nakładamy je na talerze i dodajemy do nich sos z fetą. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Idealnym dodatkiem będzie bagietka oraz lampka różowego wina.
TYPOWE POLSKIE KOLACJE
1. Kolorowe kanapki – zwykle z szynką, serem i warzywami (najczęściej pomidor i ogórek)
2. Parówki z wody
3. Jajka gotowane – podawane często z majonezem i szczypiorkiem
4. Jogurt z musli – często dodawane są orzechy i owoce (świeże lub suszone)