Loading

CZYM RÓŻNIĄ SIĘ KOLACJE GRECKIE OD POLSKICH?

Z tego wpisu dowiesz się:

  • jakie są różnice między polską a grecką kolacją
  • co Grecy najczęściej jedzą na kolację
  • jak zrobić popularne greckie danie w domu
  • co Polacy najczęściej jedzą na kolację

GRECKA  A POLSKA KUCHNIA

Kolacja grecka zdecydowanie różni się od polskiej. Dominuje w niej obfitość i sytość podawanych dań. Charakterystyczna jest w niej obecność tłuszczów. Prawdę mówiąc kolacja nie różni się niczym od głównych potraw obiadowych. W Polsce natomiast kolacje są dość lekkim posiłkiem. Unika się smażonych i ciężkostrawnych dań.

TYPOWE POTRAWY NA KOLACJE KUCHNI GRECKIEJ

1. Saganaki – składa się głównie z owoców morza, np. muli, krewetek, zapiekane z sosem z pomidorów. Jej nieodłącznym składnikiem jest ser feta.
2. Ośmiornica – najczęściej można spotkać ją grillowaną, gotowaną lub podawaną w oliwie.
3. Gyros w picie

JAK ODTWORZYĆ GRECKIE SAGANAKI WE WŁASNEJ KUCHNI?

Składniki:

  • 1 kg muli
  • pęczek natki pietruszki
  • szklanka białego wina
  • dwie łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 200g fety lub sera bałkańskiego
  • puszka pomidorów bez skórki
  • mała śmietana 30% +
  • 1 mała cebula
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Mule czyścimy, te, które są popękane wyrzucamy od razu, płuczemy pod zimną wodą, odstawiamy. Pomidory blendujemy z solą, oregano i cynamonem. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Szklimy połowę cebuli uprzednio posiekanej oraz dwa posiekane ząbki czosnku, dodajemy pomidory i dusimy na wolnym ogniu ok 15 min. W dużym garnku rozgrzewamy pozostałą oliwę, szklimy pozostałą cebulę i czosnek, dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy wino i czekamy aż zawrze, wtedy dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Wrzucamy mule i posiekaną natkę, mieszamy i przykrywamy garnek. W tym momencie do sosu pomidorowego dodajemy pokruszoną fetę. Po 5 minutach mule są gotowe. Nakładamy je na talerze i dodajemy do nich sos z fetą. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Idealnym dodatkiem będzie bagietka oraz lampka różowego wina.

TYPOWE POLSKIE KOLACJE

1. Kolorowe kanapki – zwykle z szynką, serem i warzywami (najczęściej pomidor i ogórek)
2. Parówki z wody
3. Jajka gotowane – podawane często z majonezem i szczypiorkiem
4. Jogurt z musli – często dodawane są orzechy i owoce (świeże lub suszone)