OLIWKI – MAGIA GRECKICH SMAKÓW
Kluczowym dodatkiem potraw greckich są oliwki, które mogą występować w wielu różnych formach. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak wygląda proces tworzenia oliwy z oliwek zapraszamy do dalszej podroży po naszym wpisie.
Historia oliwek
Uprawa drzew oliwnych we wschodniej części regionu Śródziemnomorskiego rozwijała się w latach 5000-1400 r. p.n.e. Rozprzestrzeniały się na obszarze od Krety po Syrię, Palestynę i Izrael.Fakty na temat oliwek:
- Grecja była największym producentem oliwek, ponieważ w wyniku podbojów Grecy zakładali plantacje oliwek na zdobytych ziemiach
- drzewo oliwne stanowiło prezent dla Ateny na Akropolu
- w Biblii gałązka drzewka oliwnego przyniesiona Noemu przez synagorlice była znakiem, że woda po potopie ustąpiła
- stanowiły symbol dobrobytu i pokoju
- tylko 10% oliwek jest bezpośrednio spożywane, a aż 90% jest przeznaczone na oliwę, której produkcja obecnie obejmuje ok. 1,742 mln litrów
- w starożytności za ścięcie drzewa groziła kara śmierci lub wygnania
- do dziś w rodzinach greckich, gdy urodzi się chłopiec, ojciec zobowiązany jest do posadzenia dwóch drzew oliwnych, a gdy dziewczynka – jednego
Tłoczenie oliwy z oliwek
Jest to prosty proces, jednak producenci oliwy muszą podchodzić zarówno do ekstrakcji jak i tłoczenia z wielką troską, ponieważ oliwki są bardzo delikatnym owocem. Obecnie jest on całkowicie zmechanizowany i musi odbywać się w niskiej temperaturze (poniżej 27 stopni C) i brak dostępu tlenu, dzięki czemu uzyskuje się oliwę o wyższej jakości.Etapy procesu tłoczenia:
- Mycie i usuwanie liści
- Odwirowanie w specjalnej wirówce w celu odseparowania fazy wodnej i wytłoczyn
- Mielenie
- Mieszanie w celu oddzielenia pasty oliwnej od oliwy
- Oddzielenie oliwy z sokami i wodą od wytłoczyn
- Oddzielanie od wody i przelewanie do pojemnika
Oliwki – witaminy, błonnik i dobry tłuszcz
Oliwki, mimo że są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych to produkt niskokaloryczny. 25 g czyli 10 oliwek to zaledwie 37 kcal. W takiej porcji otrzymujemy cały pakiet odżywczych składników. Przede wszystkim kwas oleinowy, który zmniejsza aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi oraz chroni serce i naczynia zmniejszając ryzyko chorób krążenia. Do tego oliwki bogate są w witaminy z grupy B ważne dla dobrej kondycji skóry, układu nerwowego i przemiany materii oraz prowitaminy A, witaminy C i E – czyli całego pakietu ochronnego przed działaniem wolnych rodników. Oliwki zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika. Zwykle nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale oliwki, które jemy, są kiszone – mają więc wszelkie zalety kiszonek: poprawianie odporności, korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz, jak się ostatnio okazało, działanie przeciwdepresyjne.Inne zastosowania oliwki:
- maseczka na usta z miodem
- czyszczenie pędzli do makijażu
- pielęgnacja tatuaży
- usuwanie gumy do żucia
- usuwanie farby malarskiej