Loading

OLIWKI – MAGIA GRECKICH SMAKÓW

OLIWKI – MAGIA GRECKICH SMAKÓW

Kluczowym dodatkiem potraw greckich są oliwki, które mogą występować w wielu różnych formach. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak wygląda proces tworzenia oliwy z oliwek zapraszamy do dalszej podroży po naszym wpisie.

 

Historia  oliwek 

Uprawa drzew oliwnych we wschodniej części regionu Śródziemnomorskiego rozwijała się w latach 5000-1400 r. p.n.e. Rozprzestrzeniały się na obszarze od Krety po Syrię, Palestynę i Izrael.

Fakty na temat oliwek:

  • Grecja była największym producentem oliwek, ponieważ w wyniku podbojów Grecy zakładali plantacje oliwek na zdobytych ziemiach
  • drzewo oliwne stanowiło prezent dla Ateny na Akropolu
  • w Biblii gałązka drzewka oliwnego przyniesiona Noemu  przez synagorlice była znakiem, że woda po potopie ustąpiła
  • stanowiły symbol dobrobytu i pokoju
  • tylko 10% oliwek jest bezpośrednio spożywane, a aż 90% jest przeznaczone na oliwę, której produkcja obecnie obejmuje ok. 1,742 mln litrów
  • w starożytności za ścięcie drzewa groziła kara śmierci lub wygnania
  • do dziś w rodzinach greckich, gdy urodzi się chłopiec, ojciec zobowiązany jest do posadzenia dwóch drzew oliwnych, a gdy dziewczynka – jednego
 

Tłoczenie oliwy z oliwek

 Jest to prosty proces, jednak producenci oliwy muszą  podchodzić zarówno do ekstrakcji jak i tłoczenia  z wielką troską, ponieważ oliwki są bardzo delikatnym owocem. Obecnie jest on całkowicie zmechanizowany i musi odbywać się w niskiej temperaturze (poniżej 27 stopni C) i brak dostępu tlenu, dzięki czemu uzyskuje się oliwę o wyższej jakości.

Etapy procesu tłoczenia:

  1. Mycie i usuwanie liści
  2. Odwirowanie w specjalnej wirówce w celu odseparowania fazy wodnej i wytłoczyn
  3. Mielenie
  4. Mieszanie w celu oddzielenia pasty oliwnej od oliwy
  5. Oddzielenie oliwy z sokami i wodą od wytłoczyn
  6. Oddzielanie od wody i przelewanie do pojemnika
W wyniku procesu trwającego poniżej godziny otrzymujemy gotowy produkt.  

Oliwki – witaminy, błonnik i dobry tłuszcz

Oliwki, mimo że są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych to produkt niskokaloryczny. 25 g czyli 10 oliwek to zaledwie 37 kcal. W takiej porcji otrzymujemy cały pakiet odżywczych składników. Przede wszystkim kwas oleinowy, który zmniejsza aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi oraz chroni serce i naczynia zmniejszając ryzyko chorób krążenia. Do tego oliwki bogate są w witaminy z grupy B ważne dla dobrej kondycji skóry, układu nerwowego i przemiany materii oraz prowitaminy A, witaminy C i E – czyli całego pakietu ochronnego przed działaniem wolnych rodników. Oliwki zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika. Zwykle nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale oliwki, które jemy, są kiszone – mają więc wszelkie zalety kiszonek: poprawianie odporności, korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz, jak się ostatnio okazało, działanie przeciwdepresyjne.  

Inne zastosowania oliwki:

  • maseczka na usta z miodem
  • czyszczenie pędzli do makijażu
  • pielęgnacja tatuaży
  • usuwanie gumy do żucia
  • usuwanie farby malarskiej